Skip to content
0
Your cart is empty. Go to Shop
Menu
Menu
Gratis verzending
Professioneel verpakt
Levertijd 1-2 werkdagen
Vers van de kweker

Hoewel mensen vaak denken dat alle kamerplanten veel water nodig hebben, is dat niet het geval. In feite zijn er veel planten die kunnen gedijen met weinig of helemaal geen water.

Als je een gemakkelijk te verzorgen plant zoekt om aan je huis toe te voegen, overweeg dan een van deze waterarme soorten.

Shop het uitgebreide assortiment kamerplanten hier

Bromelia water geven

Wat is stekken?

Stekken zijn stukjes van planten die gebruikt worden om nieuwe planten te vermeerderen. Ze kunnen van stengels, bladeren, of wortels genomen worden, en variëren in grootte van een paar centimeter tot een paar meter.

Stekken worden vaak genomen van gezonde, ziektevrije planten om er zeker van te zijn dat de nieuwe plant sterk en levendig zal zijn.

Om een stek te nemen, gebruiken tuiniers een scherp mes of een schaar om een zuivere snede te maken aan de voet van de plant.

Stekken

Verkrijgbaar bij

bol.com (€28,95)

De stek wordt dan in een met vochtige grond of zand gevulde pot gezet, en op een warme plaats achtergelaten tot hij wortels begint te groeien.

Met de juiste verzorging kunnen stekken snel volwaardige planten worden, waardoor tuiniers een gemakkelijke en efficiënte manier hebben om hun verzamelingen uit te breiden.

De verschillende soorten stekken

Als je ooit geprobeerd hebt planten te vermeerderen, weet je dat er verschillende methoden zijn waaruit je kunt kiezen. Een van de meest populaire methoden is het nemen van stekken.

Stekken zijn gewoon stukjes van de plant die afgesneden worden en dan opnieuw in de grond geplant worden. Ze kunnen genomen worden van stengel, bladeren, of zelfs wortels.

Elke soort stek heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Bijvoorbeeld, stengelstekken zijn meestal het gemakkelijkst om te wortelen, maar ze leveren misschien geen identieke plant op als de ouder.

Bladstekken kunnen moeilijker te wortelen zijn, maar ze brengen vaak een plant voort die sterk op de ouder lijkt. Wortelstekken zijn het moeilijkst om te wortelen, maar ze kunnen een exacte kloon van de ouderplant opleveren.

Als je niet zeker weet welke methode je moet gebruiken, probeer dan een paar verschillende soorten stekken te nemen en kijk welke voor jou het beste werkt.

Hoe moet je stekken van planten nemen?

Een gemakkelijke manier om je favoriete planten te vermeerderen is door stekken te nemen.

Stekken zijn gewoon stukjes stengel die je van de ouderplant verwijdert en dan aanmoedigt om wortels te laten groeien. Het leuke van stekken nemen is dat het heel gemakkelijk is om te doen, en dat je er geen speciale uitrusting voor nodig hebt.

Alles wat je nodig hebt is een scherp mes of een snoeischaar en een pot met goed doorlatend potgrond. Zorg er eerst voor dat de plant waarvan je stekken neemt gezond is en actief groeit.

Kies dan een stengel die meerdere bladeren heeft, en maak een zuivere snede net onder een bladknoop. Verwijder vervolgens de onderste bladeren van de stek, en doop het blootliggende uiteinde in bewortelingshormoonpoeder.

Plant de stek tenslotte in de potgrond en geef goed water. Zet de pot op een warme, lichte plaats, en wacht tot er nieuwe groei verschijnt. Met een beetje geduld en zorg heb je al gauw een hele nieuwe pot met planten!

Shop het uitgebreide assortiment kamerplanten hier

Planten water geven

Planten uit stekken vermeerderen

Elke tuinier die de moeite waard is weet dat een van de gemakkelijkste manieren om meer planten te krijgen is ze te vermeerderen uit stekken.

Alles wat je nodig hebt is een scherp mes of een schaar, een gezonde plant, en een beetje geduld. Neem eenvoudig een stekje van de plant die je wilt vermeerderen en verwijder eventuele bladeren van de onderste helft van het stekje.

Doop de stek vervolgens in bewortelingshormoon en zet hem in een pot gevuld met vochtig gemaakte potgrond.

Zorg ervoor dat je de stek vochtig houdt en op een warme plek buiten direct zonlicht, en al gauw zul je nieuwe groei zien ontstaan. Met een beetje zorg kun je van één plant gemakkelijk vele maken.

Tips voor succes bij het vermeerderen van planten uit stekken

Een van de meest bevredigende tuinierervaringen is het vermeerderen van nieuwe planten uit stekken.

Het is een geweldige manier om je favorieten te vermeerderen of ze met vrienden te delen. En het is niet zo moeilijk als je zou denken. Hier zijn een paar tips voor succes:

Kies gezond, ziektevrij plantmateriaal. De stek moet genomen worden van nieuwe groei die nog zacht is, niet houterig en broos.

Gebruik een scherp mes of een schaar om een zuivere snede te maken net onder een knooppunt (het punt waar de bladeren aan elkaar zitten).

Verwijder alle blaadjes behalve de bovenste, en doop het afgesneden uiteinde in bewortelingshormoon (deze stap is optioneel).

Vul een pot met een goed drainerende potgrond, en maak een gat voor de stek. Steek de stek er voorzichtig in en verstevig de mix eromheen.

Geef goed water, en zet de pot op een beschutte plaats buiten direct zonlicht. Houd de grond vochtig maar niet zompig.

Na verloop van tijd zou je nieuwe groei aan de stek moeten zien verschijnen. Als de plant eenmaal gevestigd is, kun je hem overplanten naar zijn vaste plek in de tuin.

Met een beetje zorg en geduld kun je gemakkelijk je eigen planten uit stekken vermeerderen!

Zo, daar heb je het! Alles wat je moet weten over stekken. Nu je een expert over het onderwerp bent, ga je naar Plantenreus.nl en kies je je nieuwe kamerplant uit.

Met een grote verscheidenheid aan planten om uit te kiezen, zijn we er zeker van dat je de perfecte voor je huis vindt. Bedankt voor het lezen en veel plezier met planten!

Shop het uitgebreide assortiment kamerplanten hier

Bekijk hier onze categoriën

Load More