Skip to content
0
Your cart is empty. Go to Shop
Menu
Menu
Gratis verzending
Professioneel verpakt
Levertijd 1-2 werkdagen
Vers van de kweker

Als het gaat om de verzorging van vetplanten, is er online veel tegenstrijdige informatie te vinden over de beste manier om vetplanten water te geven. Sommigen zeggen dat je ze maar één keer per week water moet geven, terwijl anderen zeggen dat je ze elke dag water moet geven.

Dus, wat is het juiste antwoord? Hoe vaak moet je een vetplant water geven? Laten we eens kijken naar wat tips en trucs om succulenten op de juiste manier water te geven.

Bekijk hier al onze vetplanten

Wat is een vetplant en waarom hebben ze anders water nodig dan andere planten?

De meeste mensen denken aan cactussen als ze het woord succulent (ander woord voor vetplant) horen, maar er zijn eigenlijk veel verschillende soorten planten die onder deze categorie vallen.

Succulenten (vetplanten) worden meestal gekenmerkt door dikke, vlezige bladeren of stengels die water opslaan, en daarom worden ze vaak gebruikt als droogtetolerante sierplanten.

Hoewel ze in uiterlijk variëren, hebben de meeste vetplanten minder water nodig dan andere soorten planten en kunnen ze zelfs lange perioden zonder water te krijgen. Dit komt omdat ze geëvolueerd zijn om te overleven in dorre klimaten waar water schaars is.

Daardoor zijn vetplanten een uitstekende keuze voor mensen die een vleugje groen aan hun huis willen toevoegen maar niet veel tijd hebben voor plantenverzorging.

Vetplanten water geven

Hoe vaak moet je een vetplant water geven, en hoeveel is genoeg?

Als het om water geven aan vetplanten gaat, is de algemene vuistregel dat je de grond tussen de gietbeurten helemaal moet laten uitdrogen.

Dit kan variëren naargelang de soort vetplant, de grootte van de pot, en het klimaat, maar als algemene regel zullen de meeste vetplanten tevreden zijn met ongeveer een keer per week een flinke dompelbeurt.

Tijdens hete zomermaanden moet je misschien vaker water geven, en tijdens koelere wintermaanden misschien maar om de twee weken of zo. Bij twijfel is het altijd beter te weinig water te geven dan te veel.

Overbewatering is een van de meest voorkomende doodsoorzaken voor vetplanten, dus het is belangrijk dat je de grond helemaal laat opdrogen voor je weer water geeft.

Bekijk hier al onze vetplanten

Hoe vetplanten water geven?

Hoe moet je vetplanten water geven? Vetplanten water geven kan een lastige klus lijken, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. De sleutel is te onthouden dat deze planten uit dorre streken komen, dus ze zijn eraan gewend lange perioden zonder water te gaan.

Als vuistregel geldt dat je je vetplanten maar eens in de twee weken of zo water moet geven. Als je ze toch water geeft, zorg er dan voor dat ze diep doordrenkt zijn; de grond moet helemaal verzadigd zijn.

Laat de grond daarna helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Dit helpt om wortelrot te voorkomen, dat dodelijk kan zijn voor vetplanten. Als je in een bijzonder heet of droog klimaat woont, moet je je vetplanten misschien vaker water geven.

Houd de grond gewoon in de gaten en geef water als hij er droog begint uit te zien. Met een beetje zorg zullen je vetplanten nog jaren gedijen.

Vetplant water geven

Wat zijn enkele veel voorkomende tekenen dat een vetplant meer of minder water nodig heeft dan gewoonlijk?

Een van de meest voorkomende problemen bij vetplanten is overbewatering. Als je merkt dat je plant begint te verwelken of dat de bladeren geel of bruin worden, is dat een goed teken dat hij minder water nodig heeft.

Pas echter op dat je je vetplant niet onder water zet, want ook dat kan schade veroorzaken. Tekenen van onder water zetten zijn verschrompelde bladeren en stengels, en droge, gebarsten grond.

Als je niet zeker weet of je plant meer of minder water nodig heeft, is het altijd het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en hem iets minder dan gewoonlijk te geven.

Met een beetje vallen en opstaan krijg je al gauw een gevoel voor hoeveel water je vetplant nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven.

Bekijk hier al onze vetplanten

Hoe kun je voorkomen dat je je vetplant per ongeluk te veel water geeft of onder water zet?

De meeste vetplanten zijn behoorlijk winterhard, en kunnen een behoorlijke mate van verwaarlozing verdragen. Ze kunnen echter nog steeds gevoelig zijn voor overbewatering, waardoor de bladeren kunnen gaan rotten.

Als je je vetplant water geeft, is het belangrijk ervoor te zorgen dat het water ook echt de wortels bereikt. De beste manier om dit te doen is de plant vanaf de bodem water te geven, door de pot een paar minuten in een schaal water onder te dompelen.

Zo kunnen de wortels water opnemen zonder dat de bladeren te nat worden. Als je niet zeker weet of je vetplant water nodig heeft, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en een paar dagen extra te wachten voor je weer water geeft.

Met een beetje geduld kun je voorkomen dat je je vetplant per ongeluk te veel water geeft en hem nog jaren gezond houden.

Zijn er nog andere manieren om een vetplant te verzorgen dan hem correct water te geven?

Vetplanten zijn een soort plant die water kan opslaan in zijn bladeren, stengels, of wortels. Daardoor kunnen ze overleven in hete en droge klimaten waar andere planten snel zouden sterven door watergebrek.

Hoewel water geven de belangrijkste factor is om een vetplant in leven te houden, zijn er nog een paar andere dingen om rekening mee te houden als je wilt dat je plant goed gedijt.

Zo hebben vetplanten veel zonlicht nodig om goed te groeien, dus zorg ervoor dat je ze op een lichte plaats zet. Bovendien verkiezen vetplanten goed doorlatende grond, dus is het belangrijk een potgrond te kiezen die niet te veel vocht vasthoudt.

Door deze eenvoudige tips op te volgen, kun je helpen dat je vetplant jarenlang gezond en gelukkig blijft.

Vetplanten kopen bij Plantenreus.nl

Als je een gemakkelijk te verzorgen plant zoekt die toch wat leven en kleur aan je huis of kantoor geeft, zijn vetplanten een prima optie.

En als je je nieuwe vetplanten online wilt kopen, is Plantenreus.nl de plek om naartoe te gaan. Ze hebben een ruime keuze aan de mooiste vetplanten. Dus waar wacht je nog op? Haal vandaag nog jouw nieuwe vetplanten in huis! Ze worden gratis bij je thuisbezorgd.

Bekijk hier al onze vetplanten

Vetplant water geven

Bekijk hier onze categoriën

Load More