Skip to content
0
Your cart is empty. Go to Shop
Menu
Menu
Gratis verzending
Professioneel verpakt
Levertijd 1-2 werkdagen
Vers van de kweker

Als de meeste mensen denken aan planten water geven, stellen ze zich voor ze van bovenaf een slok te geven. Maar wat als er een eenvoudiger manier was om planten water te geven – van onderaf?

Geloof het of niet, maar dit is een methode waar veel tuiniers bij zweren, en het is iets wat je gemakkelijk zelf kunt doen. Benieuwd hoe het werkt? Blijf lezen om het te weten te komen!

Shop het uitgebreide assortiment kamerplanten hier

Plant van onderen water geven

Hoe geef ik planten van onderen water?

Veel mensen geloven dat je planten het beste van bovenaf water kunt geven, maar dit kan in feite meer kwaad dan goed doen. Als water de bladeren van een plant raakt, kan het de bladeren doen rotten en de plant ziek maken.

Water geven van onderen daarentegen laat het water direct de wortels bereiken, waar het het meeste goed kan doen. Bovendien helpt van onderen water geven om te voorkomen dat vocht zich op de bladeren ophoopt, wat tot schimmelgroei en andere problemen kan leiden.

Voor het beste resultaat geef je je planten vroeg op de dag water, zodat ze ruim de tijd hebben om het water op te nemen voordat de avond valt.

Shop het uitgebreide assortiment kamerplanten hier

Plant van onderen water geven

Voordelen planten van onderen water geven

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige planten verwelken, zelfs als je ze regelmatig water geeft? Het kan zijn dat je ze van bovenaf water geeft. Als waterdruppels op bladeren vallen, kunnen ze de plant kostbaar vocht doen verspelen terwijl ze het water probeert te verdampen.

Dit proces heet transpiratie, en het is een van de manieren waarop planten zichzelf afkoelen en overtollig water kwijtraken. Maar als een plant al uitgedroogd is, kan deze extra verdamping meer kwaad dan goed doen.

Van onderaf water geven – met een druppelsysteem of door de plant gewoon in een schotel met water te zetten – kan helpen om transpiratie te voorkomen en het risico van droogtestress te verminderen.

Bovendien helpt water geven van onderaf om de bladeren droog te houden, wat schimmelgroei kan afschrikken en de verspreiding van ziekten tegengaat. Dus als je de volgende keer je planten water geeft, probeer het dan eens van onderaf te doen en kijk of ze er wat vrolijker uitzien.

Wanneer planten van onderen water geven

Veel planten geven er de voorkeur aan dat hun water direct bij de wortels komt, zodat de plant gemakkelijker en efficiënter kan opnemen wat hij nodig heeft. Voor potgebonden of kamerplanten kan dit door de pot in een schaal met water te zetten, waardoor het water door de drainagegaten naar boven sijpelt en de wortelkluit verzadigt.

Zorg ervoor dat je daarna het overgebleven water uit de schotel leegt, want te veel vocht kan tot wortelrot leiden. Als je van onderaf water geeft, doe je dat best vroeg op de dag, zodat de plant de tijd heeft om op te drogen voor de avond valt. Dit is vooral belangrijk voor planten die vatbaar zijn voor schimmelziekten.

Door ‘s morgens water te geven geef je de plant de tijd om water op te nemen en dan uit te drogen voordat de omstandigheden rijp zijn voor schimmelgroei.

Bedankt voor het lezen! We hopen dat dit artikel nuttig is geweest om je te leren hoe je je planten van onderaf water kunt geven. Bekijk zeker ook onze website, Plantenreus.nl, voor al je plantenbenodigdheden.

Van bloemen en vetplanten tot bomen en struiken, we hebben alles wat je nodig hebt om je tuin te beginnen of bloeiend te houden. Nogmaals bedankt voor het lezen, en veel plezier bij het tuinieren!

Shop het uitgebreide assortiment kamerplanten hier

Plant van onderen water geven

Bekijk hier onze categoriën