Skip to content
0
Your cart is empty. Go to Shop
Menu
Menu
Gratis verzending
Professioneel verpakt
Levertijd 1-2 werkdagen
Vers van de kweker

Olijfboom water geven

Bijna iedereen weet dat olijvenbomen veel water nodig hebben. In feite hebben ze meer water nodig dan de meeste andere fruitbomen. Maar wist je dat er specifieke manieren zijn om ze water te geven? En hoe vaak moet je ze water geven? Blijf lezen voor alle info over het bewateren van je olijfboom!

Wanneer is de beste tijd om een olijfboom water te geven?

Als het om olijfbomen gaat, geldt beslist het oude gezegde “minder is meer”. Deze taaie planten komen van nature voor in dorre streken en kunnen lange perioden van droogte overleven. Ze zullen echter meer vruchten voortbrengen als ze een constante toevoer van water krijgen.

Voor het beste resultaat geef je olijfbomen diep en minder vaak water. Laat de grond tussen de gietbeurten volledig uitdrogen, en geef de boom dan een flinke sopbeurt. Dit diepe water geven zal de wortels aanmoedigen diep in de grond te groeien, waardoor de boom minder gevoelig wordt voor droogte.

In het algemeen hebben olijfbomen ongeveer een centimeter water per week nodig, hoewel dit kan variëren naargelang het klimaat en de tijd van het jaar. Tijdens hete, droge zomermaanden kan het nodig zijn je boom tweemaal per week of zelfs vaker water te geven!

Shop de olijfboom hier

Hoeveel water moet een olijfboom elke dag krijgen?

Zoals elke tuinier weet, is water geven essentieel voor de gezondheid van elke plant. Verschillende planten hebben echter verschillende behoeften aan water. Olijfbomen hebben bijvoorbeeld minder water nodig dan veel andere plantensoorten. In het algemeen moet een olijfboom ongeveer 15 gallon water per week krijgen.

Deze hoeveelheid kan echter variëren naargelang het klimaat en de tijd van het jaar. Bij warm weer kan een olijfboom meer water nodig hebben om te voorkomen dat hij uitdroogt.

Omgekeerd kan een olijfboom bij koel weer minder water nodig hebben omdat hij dan vocht krijgt van regen of sneeuw. Als gevolg daarvan is het belangrijk op de behoeften van je olijfboom te letten en de watergift daaraan aan te passen!

Shop de olijfboom hier

Wat zijn enkele tips om een olijfboom goed water te geven bij warm weer

Olijfboom planten hebben precies de juiste hoeveelheid zonlicht en water nodig, en ze zijn gevoelig voor temperatuurveranderingen.

Bij warm weer is het vooral belangrijk erop te letten dat je je olijfboom niet te veel of te weinig water geeft. Hier zijn een paar tips om een olijfboom bij warm weer goed water te geven:

  • Geef vroeg in de ochtend water, voordat de temperatuur begint te stijgen. Dit helpt je boom de hele dag gehydrateerd te blijven.
  • Zorg ervoor dat de grond rond je boom los en goed gedraineerd is. Met water verzadigde grond kan de wortels verstikken en tot schimmelziekten leiden.
  • Gebruik, indien mogelijk, een soaker slang of druppelirrigatiesysteem in plaats van een sproeier. Dit helpt de verdamping te verminderen en zorgt ervoor dat het water ook echt de wortels van de boom bereikt.

Hoe vaak moet de hoogte van de olijfboom gesnoeid worden?

Als je een olijfboom hebt, vraag je je misschien af hoe vaak je hem moet snoeien. Het antwoord hangt van een paar factoren af, zoals de leeftijd van de boom en het soort snoeiwerk dat je doet.

Voor jonge olijfbomen is het belangrijk regelmatig te snoeien om een sterke centrale stam te stimuleren. Als de boom eenmaal gevestigd is, kun je de frequentie van het snoeien verminderen. Voor de meeste olijfbomen is jaarlijkse snoei voldoende om de grootte en vorm in toom te houden.

Maar als je in een gebied woont met veel wind of regen, moet je misschien vaker snoeien om schade te voorkomen. Uiteindelijk is de beste manier om het optimale snoeischema voor je olijfboom te bepalen, overleg te plegen met een plaatselijke boomverzorger of tuinexpert.

Shop de olijfboom hier

No Products Found

Bekijk hier onze categoriën