Heb je je ooit afgevraagd hoe je een monstera water geeft? Deze tropische plant is bekend om haar grote, glanzende bladeren, en ze kan een mooie aanwinst zijn voor elk huis.
Maar als je ze niet goed water geeft, kan je monstera snel verwelken en afsterven. Dus wat is de beste manier om een monstera water te geven? Blijf lezen om het te weten te komen!
Hoe moet je een Monstera water geven?
Monstera’s zijn een tropische plantensoort die bekend is om zijn grote, hartvormige bladeren. De plant is inheems in Midden- en Zuid-Amerika, waar ze groeit op vochtige, schaduwrijke plaatsen.
In het wild krijgen Monstera’s meestal veel regen, zodat ze eraan gewend zijn vaak water te krijgen. Te veel water kan echter de wortels van de plant doen rotten, dus is het belangrijk een evenwicht te vinden.
Als je een Monstera water geeft, controleer dan altijd eerst de grond. Als de bovenste centimeter of twee droog is, dan heeft de plant water nodig. Is de grond nog vochtig, wacht dan een paar dagen voor je weer water geeft.
Geef de plant water tot het water uit de bodem van de pot begint te druppelen, en leeg dan het overtollige water uit de schotel. Monstera’s staan liever aan de nattere kant, dus het is beter te vergissen aan de kant van te veel water dan te weinig.
Bekijk ons aanbod Monstera planten hier
Wanneer kun je een Monstera plant het beste water geven?
Als het gaat om het water geven van een Monstera plant, is het beste tijdstip ’s morgens. Zo krijgt de plant de tijd om het water op te nemen en goed te drinken voor de zon te heet wordt.
De bladeren van de plant zijn erg teer en kunnen gemakkelijk verschroeien in direct zonlicht, dus is het belangrijk dat ze gehydrateerd zijn. Een ander goed moment om een Monstera plant water te geven is ’s avonds, nadat de zon ondergegaan is.
Zo hebben de bladeren de hele nacht de tijd om op te drogen voor het ochtend wordt. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je de plant niet te veel of te weinig water geeft, want beide kunnen tot problemen leiden.
Hoeveel water moet je je Monstera geven?
Een van de meest gestelde vragen die ik over Monstera’s krijg is hoeveel water ze nodig hebben. Monstera’s zijn inheems in tropische streken en verkiezen dus een hoge vochtigheid en een constant vochtgehalte.
Ze zijn echter ook betrekkelijk tolerant voor drogere omstandigheden en kunnen zich aanpassen aan een breed scala van watergeefschema’s. Als vuistregel raad ik aan je Monstera eenmaal per week water te geven, waarbij je de grond tussen de gietbeurten iets laat uitdrogen.
Als je in een bijzonder droog klimaat woont of je huis bijzonder vochtig is, kan het nodig zijn je watergeefschema daaraan aan te passen. Uiteindelijk is de beste manier om te bepalen hoe vaak je je Monstera water moet geven, aandacht te besteden aan de plant zelf.
Controleer de bladeren op tekenen van droogtestress, zoals verwelkende of bruin wordende randen, en geef dienovereenkomstig water. Met een beetje vallen en opstaan moet je in staat zijn een watergeefschema te vinden dat voor jouw bijzondere plant werkt.
Bekijk ons aanbod Monstera planten hier
Monstera stekken in water
Ik kreeg onlangs een Monstera stekje van een vriendin, en vroeg me af of ik het gewoon in een vaas met water kon zetten als een gewone stek, of dat ik er iets speciaals voor moest doen.
Wat blijkt, je kunt hem gewoon in water zetten zoals elke andere plant! De gemakkelijkste manier om het te doen is een stengel met een paar blaadjes af te snijden, en die dan in een vaas of pot met water te zetten.
Je kunt ook de hele plant in water zetten, maar het is beter te beginnen met alleen een stekje. Zorg ervoor dat je het water om de week of zo ververst, en na een paar weken zou je moeten zien dat er wortels beginnen te groeien.
Zodra de wortels een paar centimeter lang zijn, kun je je Monstera stekje in de grond planten, en het zal verder uitgroeien tot een volwaardige plant. Dus als je een gemakkelijke manier zoekt om Monstera’s te vermeerderen, zet ze dan gewoon in water en wacht tot de wortels groeien!
Bekijk ons aanbod Monstera planten hier
Wat voor grond moet je gebruiken voor een Monstera plant?
Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kweken van een Monstera plant is de soort grond die je gebruikt. Velen denken dat elke soort grond voldoet, maar dat is niet minder waar.
Monstera planten komen oorspronkelijk uit de tropen, dus hebben ze een grond nodig die rijk is aan organisch materiaal en vocht kan vasthouden. Een doorsnee potgrondmengsel zal deze voorwaarden niet bieden, dus is het belangrijk een grond te kiezen die speciaal voor tropische planten ontworpen is.
Je vindt dit soort grond in de meeste tuincentra of online. Met de juiste grond ben je op weg om een gezonde en bloeiende Monstera plant te kweken.
Moet je je Monstera plant bemesten, en zo ja, hoe vaak moet je dat doen?
Zoals alle planten hebben ook Monstera’s voedingsstoffen nodig om te gedijen. De beste manier om die voedingsstoffen te geven is via kunstmest. Je moet echter oppassen dat je je Monstera niet overbemest, want dat kan de plant beschadigen.
Een vuistregel is om je Monstera tijdens het groeiseizoen eens in de twee weken te bemesten, en daarna eens per maand tijdens de winter. Gebruik bij het bemesten beslist een meststof die speciaal voor tropische planten is samengesteld.
Miracle-Gro Indoor Plant Food Spikes zijn een goede optie, omdat ze gemakkelijk te gebruiken zijn en een langzame afgifte van voedingsstoffen geven. Denk er alleen aan niet te veel spikes te gebruiken, want dat kan leiden tot meststofverbranding. Met een beetje zorg en aandacht zal je Monstera goed gedijen en mooie bladeren produceren.
Monstera kopen bij Plantenreus.nl
Zo, daar heb je het! Alles wat je moet weten over het water geven van je Monstera. We hopen dat je van deze serie blogberichten genoten hebt en dat je onze tips in praktijk brengt.
Vergeet niet je nieuwe Monstera bij Plantenreus.nl te kopen – we hebben een ruime keuze van deze prachtige planten en we weten zeker dat je de perfecte voor je huis of kantoor zult vinden. Bedankt voor het lezen en veel plezier met planten!
Bekijk ons aanbod Monstera planten hier