Skip to content
0
Your cart is empty. Go to Shop
Menu
Menu
Gratis verzending
Professioneel verpakt
Levertijd 1-2 werkdagen
Vers van de kweker

Vaste planten en siergrassen kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan jouw tuin, ze zorgen voor veel kleur, textuur en karakter. Dit artikel helpt je om een beter begrip te krijgen van hoe je deze plantensoorten kunt integreren om jouw buitenruimte om te toveren in een prachtig tuinparadijs.

Het karakter van vaste planten

Je vraagt je misschien af, wat maakt vaste planten zo speciaal? Ze zijn namelijk niet zomaar een toevoeging aan jouw tuin. Vaste planten zijn planten die meerdere jaren leven en bloeien, in tegenstelling tot eenjarige of tweejarige planten die na één of twee seizoenen sterven.

Vaste planten zijn ongelooflijk divers, variërend van laagblijvende bodembedekkers tot statige planten die wel twee meter hoog kunnen worden. Ze kunnen jouw tuin een consistent en aantrekkelijk uiterlijk geven.

Je kunt denken aan planten zoals rozen, lavendel of hosta’s. Hoewel ze in de winter vaak bovengronds afsterven, komen ze in de lente weer tot leven, klaar om weer een seizoen vol prachtige bloemen en bladeren te geven.

Siergrassen, een veelzijdige aanvulling

Naast vaste planten, zijn siergrassen een geweldige manier om diepte en dynamiek toe te voegen aan jouw tuin. Wat siergrassen zo aantrekkelijk maakt, is hun veelzijdigheid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en kleuren, en kunnen bijna het hele jaar door interesse toevoegen aan jouw tuin.

Enkele populaire siergrassen zijn pampasgras, Japans bloedgras en blauw schapengras. Ze bewegen sierlijk op de wind, wat jouw tuin een levendige en natuurlijke uitstraling geeft. Een belangrijk voordeel van siergrassen is dat ze weinig onderhoud nodig hebben, wat ze ideaal maakt voor degenen die van tuinieren houden, maar niet veel tijd hebben.

Harmonie in jouw tuin 

Het combineren van vaste planten en siergrassen in jouw tuin kan helpen om een harmonieus en evenwichtig landschap te creëren. Het is een kwestie van jouw persoonlijke smaak en stijl, maar er zijn enkele algemene principes die je kunt volgen.

Het is bijvoorbeeld nuttig om te denken aan hoogte, kleur en bloeitijd bij het selecteren van jouw planten. Voor een gebalanceerde uitstraling kun je proberen om hogere planten en grassen achterin de borders te plaatsen, met kortere soorten aan de voorkant.

Kleur is ook een belangrijk aspect: denk na over hoe de verschillende bloem- en bladkleuren elkaar aanvullen en contrasteren. Tot slot, door planten en grassen met verschillende bloeitijden te kiezen, zorg je ervoor dat er bijna altijd iets interessants te zien is in jouw tuin.

De juiste zorg 

Het verzorgen van jouw vaste planten en siergrassen kan een bevredigend proces zijn. Het kan even duren voordat je de juiste balans vindt, maar met wat oefening en geduld kun je een prachtige en gezonde tuin creëren.

Het begint allemaal met een goede bodem. De meeste vaste planten en siergrassen houden van een goed doorlatende grond. In de praktijk betekent dit dat je wellicht wat organisch materiaal aan jouw tuin moet toevoegen, zoals compost of mest. Dit helpt om voedingsstoffen toe te voegen en de structuur van de grond te verbeteren.

Vervolgens is het belangrijk om te zorgen voor de juiste hoeveelheid water en licht. De meeste van deze planten houden van een plekje in de volle zon of halfschaduw. Wat water betreft, geldt over het algemeen dat diep maar minder vaak water geven beter is dan licht maar vaak. Het helpt de planten om diepere wortels te ontwikkelen, wat ze resistenter maakt tegen droogte.

Een kleurrijke tuin met vaste planten en siergrassen

Bekijk hier onze categoriën

Load More