Skip to content
0
Your cart is empty. Go to Shop
Menu
Menu
Gratis verzending
Professioneel verpakt
Levertijd 1-2 werkdagen
Vers van de kweker

Ben je gezegend met een paar prachtige bomen in eigen tuin? Of overweeg je om er zelf eentje te plaatsen? Dan geniet je van een geweldige aanwinst in de tuin. Bomen leveren namelijk niet alleen eenvoudig een mooie natuurlijke uitstraling, maar verbeteren ook nog eens de luchtkwaliteit, geven schaduw en voegen schoonheid toe aan het gehele landschap. Kortom: genoeg redenen om voor een boom in de tuin te kiezen. 

Maar we moeten natuurlijk wel ook enkele kanttekeningen tegenover deze voordelen plaatsen. Ze vergen immers wel de nodige verzorging om mooi te blijven. Dit is essentieel om de bomen gezond te houden. Maar waar moet je aan denken bij het verzorgen van de bomen in de tuin? Hieronder volgen drie handige tips.

Ondersteun jonge bomen in hun groeifase 

Heb je besloten om zelf een geheel nieuwe boom te plaatsen? Besef dan goed dat bomen in hun allereerste groeifase nog erg kwetsbaar zijn. Je zult ze dan ook op verschillende manieren moeten ondersteunen om ze in goede conditie te houden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een boomband. Deze wordt gebruikt om te voorkomen dat de boom bij extreme weersomstandigheden niet omwaait.

Doordat de boom nog erg jong is, hebben de wortels namelijk nog weinig grip in de bodem. Daardoor is de boom erg kwetsbaar en kan het bij harde wind al snel omvallen. Met boombanden en palen voorkom je dat dit kan gebeuren en zal de boom stevig genoeg staan om alle weersomstandigheden te trotseren. 

Kijk de boom regelmatig na 

Is de boom al wat ouder? Dan zal deze stevig genoeg in de grond staan om zelf zijn weg naar boven te vervolgen. Letterlijk. Misschien is dat kleine boompje wat je enkele jaren geleden geplant hebt, inmiddels uitgegroeid tot een flink exemplaar. Mooi om te zien. Maar je wilt er natuurlijk wel voor zorgen dat hij ook in optimale conditie blijft.

Daarom is het belangrijk om de boom regelmatig na te kijken. Even een inspectieronde uit te voeren. Dit hoeft niet lang te duren. Loop gewoon even om de boom heen en inspecteer de stam, takken en bladeren. Onderzoek of er tekenen van infecties zichtbaar zijn en of er dode bladeren aanwezig zijn. Let ook op schors en of er vreemde verkleuringen zichtbaar zijn. 

Als je de boom regelmatig zelf controleert, kun je ook vroegtijdig ingrijpen wanneer er iets mis blijkt te zijn. Zo kun je eenvoudig ergere schade aan de boom voorkomen. 

Kies het juiste moment om te snoeien 

Het is uiteraard ook belangrijk om de boom af en toe bij te snoeien. Zo voorkom je dat de boom te groot en te weelderig wordt. Wees je er wel van bewust dat bomen verschillende fases doormaken waarin het beter is om niet te snoeien. Voor de meeste bomen geldt dat het late najaar of de winter het beste moment is om te snoeien.

Dit is echter niet voor alle bomen van toepassing. Vraag daarom om advies aan een deskundige en laat deze klus ook door een professional opknappen. Zo weet je zeker dat het op de juiste manier wordt gedaan en de boom in optimale conditie kan blijven. 

3 tips om de bomen in jouw tuin mooi te houden

Bekijk hier onze categoriën

Load More